'Ολα  όσα πρέπει να ξέρετε για τα κεριά.

 

Τα κεριά έχουν πολλά κοινά με τα λουλούδια : και τα δύο δημιουργούν ειδική ατμόσφαιρα και έχουν μεγάλη συμβολική αξία. Πολύ περισσότερο και τα δύο χρειάζονται προσοχή και φροντίδα.Και όπως ένα μπουκέτο λουλούδια ανήκει σ’ενα καλό βάζο , ένα κερί αξίζει ένα καλό κηροπήγιο.
Τα φυτά , τα λουλούδια και τα κεριά πρέπει να τοποθετούνται σε μέρη που να τ’αναδυκνείουν.Τα λουλούδια και τα φυτά είναι πιο ωραία όταν ανθίζουν .Τα κεριά είναι πιο ωραία όταν ανάβουν.

 


Μερικές χρήσιμες πληροφορίες

 • Βεβαιωθείτε ότι τα κεριά στέκονται όρθια και μακριά από ρεύματα αέρος. Τα κεριά μπορεί να στάξουν εάν είναι εκτεθειμένα π.χ. μπροστά σε ανοικτό παράθυρο.

 • Αποφεύγετε να τοποθετείτε τα κεριά πάνω από ρεύμα ζεστού αέρα:μην τα βάζετε πάνω στο τζάκι όταν αυτό είναι αναμμένο ή πάνω στην τηλεόραση όταν αυτή δουλεύει για πολύ ώρα.

 • Ποτέ μην αφήνετε ένα κερί στον ήλιο.

 • Όταν τοποθετείτε πολλά κεριά μαζί μην τα βάζετε πολύ κοντά μεταξύ τους ή απλώς ανάψτε το ψηλότερο.

 • Μην αφήνετε κεριά στο αυτοκίνητο για πολλές ώρες, ειδικά το καλοκαίρι.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες τα κεριά σας δεν θα στάξουν ούτε θα στραβώσουν.

 

 

Χονδρά κεριά

Γενικά, σχετικά χονδρά κεριά (κύλινδροι ή κεριά σε βάζα ) πρέπει να καίνε περισσότερο από τα κεριά κηροπηγίου έτσι ώστε να μη δημιουργείται λακκούβα στην κορυφή.

Εάν δεν αφήσετε ένα χονδρό κερί να κάψει αρκετά, μια βαθιά “λιμνούλα “ θα δημιουργηθεί γύρω από το φυτίλι.Εάν συμβεί κάτι τέτοιο απλώς αφαιρέστε την άκρη του κεριού περιμετρικά ώστε να συνεχίσει να καίει κανονικά.

Κάτω από ειδικές συνθήκες , τα χονδρά κεριά μπορεί να λιώσουν πολύ γρήγορα και να αρχίσουν να στάζουν.Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα παρατηρήσετε ότι η “ λιμνούλα “ γύρω από το φυτίλι είναι γεμάτη. Συνήθως η φλόγα επίσης μικραίνει . Σε αυτή την περίπτωση , προσεκτικά αδειάστε τη λιωμένη παραφίνη και βεβαιωθείτε ότι το φυτίλι είναι τουλάχιστον ένα εκατοστό πάνω από ότι απέμεινε. Καλή επίσης ιδέα είναι να αφαιρέσετε το κερί περιμετρικά από την κορυφή.

 

 

Καπνός

Περιστασιακά - επίσης , κάτω από ορισμένες συνθήκες – το κερί θα αρχίσει να καπνίζει. Κόψτε την άκρη από το φυτίλι και ο καπνός θα σταματήσει. Μερικές φορές το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να γυρίσετε λίγο το κερί , έτσι ώστε η άκρη από το φυτίλι να είναι έξω από την φλόγα.

Τα αρωματικά κεριά μπορεί επίσης να καπνίσουν. Σε αυτή την περίπτωση , είναι η κάπνα που δημιουργεί το άρωμα που ευθύνεται για τον καπνό. Και εδώ επίσης κόψτε την άκρη από το φυτίλι ή απλώς καθαρίστε το.

Εάν παρατηρήσετε κάπνα στην άκρη από το φυτίλι όταν ανάβετε το κερί για δεύτερη – η πολλοστή – φορά , καθαρίστε το.

 

Τι να κάνετε με τα κεριά που δεν ταιριάζουν καλά στα κηροπήγια σας

Εάν τα κεριά είναι λίγο πιο χονδρά : Χρησιμοποιήστε μία ξύστρα κεριών ή μαλακώστε τη βάση τού κεριού σε ζεστό νερό ώστε να μπορέσετε να τοποθετήσετε το κερί στο κηροπήγιο χωρίς δυσκολία.

Εάν τα κεριά είναι λίγο πιο λεπτά : αγοράστε ένα πακέτο ‘ κολλώδη παραφίνη ‘. Ένα μικρό κομματάκι θα σας επιτρέψει ‘ αοράτως ‘ να χονδρίνετε περισσότερα του ενός κεριά , και έτσι να τοποθετηθούν εύκολα στο κηροπήγιο.

 

Εάν πρέπει να τοποθετήσετε ένα χονδρό κερί σε κηροπήγιο με καρφάκι

Εάν το καρφί είναι πολύ χονδρό : χρησιμοποιήστε ειδικό τρυπάνι για κεριά ή ζεστάνετε μια μεταλλική βελόνα ( π.χ. πλεξίματος ) και ‘ λιώστε ‘ την τρύπα μεγαλύτερη. Μπορεί να σπάσετε το κερί εάν το πιέσετε με δύναμη στο καρφί.

Τα χειροποίητα κεριά από μελλισοκέρι δεν σπάνε.

Εάν το καρφί είναι πολύ λεπτό : γεμίστε την τρύπα στη βάση του κεριού με λίγη κολλώδη παραφίνη.

 

Κεριά για διακόσμηση

Είναι τα κεριά σας σκονισμένα ; Εάν ναι , ή κάψτε τα και πάρτε καινούργια ή :

Καθαρίστε τα σε κρύο ή χλιαρό σαπουνόνερο . ( Φυσικά δεν θα μπορείτε να τ’ανάψετε έως ότου το φυτίλι στεγνώσει ). Μια άλλη περίπτωση είναι να καθαρίσετε το κερί με λίγη βενζίνη και μετά να το γυαλίσετε.

Εάν θέλετε να βάλετε τα κεριά σας σε συνθέσεις με λουλούδια , πρώτα βεβαιωθείτε ότι μπορείτε με ευκολία να αντικαταστήσετε τα καμένα κεριά.Υπάρχουν ειδικά κηροπήγια για συνθέσεις λουλουδιών.

Τοποθετήστε τα κεριά αρκετά μακριά μεταξύ τους, για ευκολία στο άναμμα τους.Τίποτα δεν είναι πιο εορταστικό από τις συνθέσεις λουλουδιών με αναμμένα κεριά !

 

 

Λεκέδες παραφίνης

α ) Πρόληψη

 • Όταν ανάβετε ένα κερί μ’ενα άλλο, αφήστε το αναμμένο και πάρτε το σβηστό στο χέρι σας.

 • Μην μετακινείτε ένα αναμμένο κερί ( π.χ. για ν’αναψετε τσιγάρο)

 • Βάλτε το χέρι σας πίσω από την φλόγα όταν σβήνετε ένα κερί. Έτσι μειώνετε η πιθανότητα να φυσήξετε την παραφίνη έξω από την ‘ λιμνούλα ‘ .Ένας κηροσβύστης είναι ακόμα πιο ασφαλής.

( Όταν σβήνετε ένα κερί , κόψτε την παροχή οξυγόνου στο φυτίλι πιέζοντας το μέσα στη λιωμένη παραφίνη- έτσι δεν θα δημιουργηθεί σύννεφο καπνού. Τσιμπώντας το φυτίλι για να σβήσει μπορεί να το καταστρέψουμε ).

β) Αφαίρεση

Από ύφασμα :

 • Τρίψτε το ύφασμα με χονδρό χαρτί ( στουπόχαρτο ή χαρτί κουζίνας επίσης κάνει).

 • Τρίψτε την παραφίνη με καθαρή βενζίνη.

Από ξύλινη ή άλλη επιφάνεια :

 • Όταν η παραφίνη στεγνώσει τελείως , μπορεί ν’ αφαιρεθεί με μια ξύλινη σπάτουλα ή με το νύχι σας.

γ) Καθαρισμός κηροπηγίων

 • Μεταλλικά κηροπήγια ( μπρούτζινα, επάργυρα κ.λ.π), γυάλινα κ.α. : απλώς καθαρίστε τα με σαπούνι σε ζεστό νερό ‘ δεν χρειάζεται τρίψιμο.

 • Εάν αφήσετε το κηροπήγιο στην κατάψυξη για λίγο, η παραφίνη μπορεί ν’αφαιρεθεί πολύ εύκολα με λίγο ξύσιμο.

 • Κεριά αντικαπνικά

  Ανάψτε τα κεριά πριν αρχίσετε να καπνίζετε. Όλα τα καλά κεριά είναι αποτελεσματικά κατά του καπνού από τσιγάρο.

  Τα κεριά είναι επίσης αποτελεσματικά κατά των ανεπιθύμητων μυρωδιών της κουζίνας και του σπιτιού.

  Τα αναμμένα κεριά κάνουν καλό στα φυτά σας

  Ένα κερί που καίει απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα που είναι “τροφή “ για τα φυτά σας , τουλάχιστον στη διάρκεια της μέρας.Επιπλέοντα κεριά

Τοποθετήστε τα κεριά σε ίσια ή κυλινδρικού σχήματος γυαλιά , ποτέ μην χρησιμοποιήσετε γυαλιά σφαιρικού σχήματος.

Εάν βάλετε το κερί πολύ χαμηλά σε ψηλό ποτήρι ή γυαλί θα περιορίσετε την παροχή του σε οξυγόνο και δεν θα καίει καλά.

 

 

 

 

Προφυλάξεις

Είναι καλύτερα να μην αφήνετε ένα αναμμένο κερί ανεπίβλεπτο.

Αγοράστε ασφαλή κηροπήγια που :

είναι γερά.

έχουν αρκετά βαθιά υποδοχή για το κερί.

 • είναι κατασκευασμένα από άκαυστο υλικό.

Προσπαθήστε ν’ αγοράσετε κηροπήγιο χωρίς καρφάκι για λεπτά κεριά. Πάντα αγοράζετε κηροπήγια με ‘ γείσο ‘ γύρο από την υποδοχή τού κεριού έτσι ώστε εάν στάξει να μην σας λερώσει. (το τραπεζομάντιλο κ.λ.π.)

 • Ποτέ μην τοποθετείτε αναμμένα κεριά σε ράφια ή σκευο- θήκες.Ενα αναμμένο κερί δημιουργεί πολύ υψηλές θερμοκρασίες πάνω από την φλόγα πού μπορούν να αναφλέξουν εύφλεκτα υλικά όπως το ξύλο.

 • Κεριά σε κηροπήγια νερού και επιπλέοντα κεριά είναι τα πιο ασφαλή γι ΄αυτούς πού ξεχνάνε ότι καίνε κεριά !

 • Όταν ένα κερί έχει σχεδόν καεί είναι καλύτερα να το σβήνετε.Μπορείτε ν΄αφησετε τα επιπλέοντα κεριά να σβήσουν μόνα τους.

 • Για όσους έχουν χόμπι την κατασκευή κεριών μια υπενθύμιση : πάντα λιώνετε την παραφίνη πάνω από ζεστό νερό ( μπέν μαρί )